Kategorie
Koszyk
...jest pusty

Zobacz
Nowości
Szybki kontakt
Płynne Złoto Sp. z o.o.
ul.Sienna 93 lok.3U
00-815 Warszawa

tel. +48 22 403 43 74

mail: info@lachinata.com.pl

Uprawa

Uprawa

Grecy i Fenicjanie, którzy wysoko cenili oliwki i oliwę z oliwek, udoskonalili uprawę drzewek oliwnych oraz upowszechnili zarówno uprawę jak i konsumpcję oliwy w całym basenie Morza Śródziemnego. Stali się ekspertami w tej branży, przez 3 tys. lat ulepszając metody tłoczenia oliwy z oliwek.

Na przykład w Atenach drzewko oliwne było symbolem miasta i świętym drzewem.

Na tereny dzisiejszej Hiszpanii metody uprawy drzewek oliwnych przywieźli w roku 1050 p.n.e. Fenicjanie, a następnie Grecy. Choć nie ulega wątpliwości, że ich spuścizna jest istotna, gaje oliwne na Półwyspie Iberyjskim zasadzili jednak Rzymianie. Cesarz Hadrian nakazał bić monety, na których widniała gałązka oliwna oraz napis „Hispania”. Rzymianie udoskonalili metody uprawy oraz tłoczenia oliwy z oliwek. Rzym był wówczas wielkim importerem oliwy z oliwek. Później areał upraw zwiększali Arabowie, do czasu gdy upadek ich imperium pociągnął za sobą spadek spożycia oliwy z oliwek w Afryce.

W średniowieczu oliwa z oliwek stała się towarem luksusowym, dostępnym wyższych warstwom społeczeństwa. Po przybyciu przez Krzysztofa Kolumba do Ameryki w 1492r. Andaluzja i Estremadura miały swój udział w rozpoczęciu uprawy drzewek oliwnych po drugiej stronie oceanu, głównie w Peru, Chile, Argentynie i Meksyku.

Obecnie uprawy gajów oliwnych znaleźć można w Kalifornii, Chile oraz w innych miejscach w Ameryce Południowej. Choć dzisiaj drzewka oliwne rosną prawie na całym świecie, w basenie Morza Śródziemnego, skąd pochodzą, uprawia się ich najwięcej, a Hiszpania jest krajem z największym areałem gajów oliwnych oraz największym producentem oliwy z oliwek na świecie.

Kontynuuj
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.