Kategorie
Koszyk
...jest pusty

Zobacz
Nowości
Szybki kontakt
Płynne Złoto Sp. z o.o.
ul.Sienna 93 lok.3U
00-815 Warszawa

tel. +48 22 403 43 74

mail: info@lachinata.com.pl

Pochodzenie

HISTORIA

 

Pochodzenie La Chinata

Historia La Chinata zaczyna się w Sierra de Gata w roku 1932, kiedy to nasi pradziadowie zaczęli mielić i wyciskać oliwki pochodzące z okolicy. Ze względu na braki techniczne i trudności tamtych czasów oliwę wytwarzano wówczas w bardzo prostych olejarniach. Oliwki wprowadzano do kamiennych młynów, w których były rozdrabniane. Uzyskiwano w ten sposób pastę, którą z kolei, ułożoną warstwami na okrągłych, plecionych dyskach z otworem pośrodku zwanych capachos, wkładano do prasy, aby wycisnąć z rozdrobnionej masy oliwę. Następnie oliwę poddawano dekantacji, aby oddzielić od niej wodę i resztki oliwek (tzw. alpechín).

Obecnie dzięki postępowi technicznemu w procesie tłoczenia oliwy wykorzystujemy najnowocześniejsze metody mielenia i wyciskania oliwek. Mimo że są to nadal metody czysto mechaniczne, pozwalają uzyskać dużo większą ilość oliwy z oliwek, w czystych i kontrolowanych warunkach, co gwarantuje najwyższą jakość oliwy virgen extra.

„La Chinata – gama produktów gourmet” to marka, pod którą od lat produkujemy linię produktów delikatesowych z wysokiej półki, mając na uwadze rosnące zainteresowanie naszych klientów produktami zdrowymi i naturalnymi. Linia gourmet to przede wszystkim produkty, których składnikiem jest nasza najlepsza oliwa virgen extra, ale poszerzyliśmy ją także ostatnio m.in. o octy winne, miody, sole.

Ponadto, nasze bogate doświadczenie w produkcji oliwy z oliwek virgen, zakumulowane przez cztery pokolenia, dało nam dogłębną znajomość tego produktu, która umożliwia maksymalne wykorzystanie go także jako składnika kosmetyków. Idąc za przykładem cywilizacji antycznych i ówczesnych zastosowań oliwy z oliwek, opracowaliśmy szeroką gamę produktów kosmetycznych, opartych na naturalnych właściwościach oliwy z oliwek virgen extra.

Z drugiej strony, w odpowiedzi na zapotrzebowanie sektora HoReCa, od wielu lat badamy proces smażenia z wykorzystaniem różnych olejów i dzięki tym badaniom wprowadziliśmy na rynek różne tłuszcze roślinne do użytku profesjonalnego, spełniające potrzeby smażenia różnego typu w restauracjach i przemyśle spożywczym.

Kontynuuj
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.