Kategorie
Koszyk
...jest pusty

Zobacz
Nowości
Szybki kontakt
Płynne Złoto Sp. z o.o.
ul.Sienna 93 lok.3U
00-815 Warszawa

tel. +48 22 403 43 74

mail: info@lachinata.com.pl

Oliwa z Oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to drugi najdłużej znany ludzkości olej spożywczy (po oleju sezamowym). Zarówno drzewko oliwne, jak i jego owoce były obecne w historii ludzkości od najdawniejszych czasów i odgrywały istotną rolę w cywilizacjach antycznych. W samej tylko Biblii znaleźć można ok. 200 odniesień do drzewka oliwnego lub oliwy.

W czasach starożytnych oliwę z oliwek wykorzystywano jako środek spożywczy, w medycynie oraz w praktykach religijnych. Trudno dziś jednoznacznie stwierdzić, gdzie po raz pierwszy pojawiło się drzewko oliwne, ale uważa się, że nad Morzem Śródziemnym, między Syrią a Grecją. Uprawę drzewek oliwnych na wybrzeżach Morza Śródziemnego rozpoczęto ok. 6 tys. lat temu, a plony wykorzystywano w celach spożywczych (oliwki) oraz leczniczych (oliwę z oliwek tłoczoną prymitywnymi metodami).

Hiszpańskie słowo „aceite” (olej, oliwa) pierwotnie oznaczało jedynie oliwę z oliwek. Pochodzi ze zlepku słowa arabskiego i słowa aramejskiego, które oznaczały sok z oliwek. Słowa oznaczające drzewko oliwne i oliwę z oliwek we wszystkich językach narodów basenu Morza Śródziemnego mają dwa wspólne źródła: grecki termin Elaia, od którego pochodzi łacińskie słowo Olea, a od niego z kolei oliva, olivo, olive, oil, oleo itd. oraz hebrajskie słowo Zait, przekształcone w arabskie Zaitun, od którego z kolei pochodzą aceite, aceituna, acebuche i inne.

Kontynuuj
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.