Kawa – to właściwy wybór dla Twojego zdrowia

Wszyscy wiemy, że kawa zawiera kofeinę, a kofeina jest środkiem pobudzającym. Jednak umiarkowane spożycie kawy niesie ze sobą inne korzyści, niż tylko czujność umysłu.

Jak może pomóc kawa?

Kawa może pomóc Ci fizycznie. Na przykład, picie umiarkowanych ilości kawy może:

1) obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2;
2) zmniejszyć stan zapalny w całym organizmie;
3) pomóc chronić wątrobę przed chorobami;
4) zwalczyć depresję i poprawić nastrój;
5) pomóc w utracie lub utrzymaniu wagi poprzez pobudzenie metabolizmu i zwiększenie poziomu energii;
6) zwiększyć wytrzymałość fizyczną i kondycję;
7) zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, takich jak rak jelita grubego;
8) Chronić przed chorobą Parkinsona;
9) Pomagać w zmniejszeniu negatywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu związanego z chorobą Alzheimera;

Kilka filiżanek dziennie? Nie ma problemu. Pamiętaj tylko, aby cieszyć się napojami kofeinowymi z umiarem dla optymalnych korzyści zdrowotnych (około 300 mg/dzień). A jeśli obecnie w ogóle nie pijesz kawy, możesz wypróbować zieloną herbatę lub kawę bezkofeinową. To świetne napoje, które wzbogacą wypoczynek przy ulubionym posiłku.

Skąd pochodzi kawa? Jak jest produkowana?

Kiedy kawa np. zbożowa i ziarnista jest niezdrowa? Kawa to napój przygotowany z palonych ziaren kawy, które są nasionami jagód rośliny Coffea – kawowca. Rodzaj Coffea występuje w tropikalnej Afryce (pochodzi z Etiopii i Sudanu) oraz na Madagaskarze, Komorach, Mauritiusie.

Krzewy kawowe są obecnie uprawiane w ponad 70 krajach, głównie w równikowych regionach Ameryki Łacińskiej, Azji Południowo-Wschodniej, Indii i Afryki. Dwie najczęściej uprawiane na świecie kawy to Arabica i Robusta. Dojrzałe owoce kawy zbiera się ręcznie; jest to pracochłonna metoda, odpowiednia dla małych gospodarstw lub miejsc, gdzie mechanizacja byłaby nieopłacalna.

Kawa zwykle jest importowana z innych krajów i bywa palona lokalnie, co pozwala uzyskać pełnię i głębię aromatu oraz smaku.