Kategorie
Koszyk
...jest pusty

Zobacz
Nowości
Szybki kontakt
Płynne Złoto Sp. z o.o.
ul.Sienna 93 lok.3U
00-815 Warszawa

tel. +48 22 403 43 74

mail: info@lachinata.com.pl

Jakość i sposób przechowywania

Jakość i przechowywanie

Wbrew opiniom rozpowszechnionym wśród konsumentów jakość oliwy z oliwek nie jest związana z jej kwasowością. Kwasowość to parametr chemiczny oliwy z oliwek, określający zawartość wolnych kwasów tłuszczowych wyrażoną jako % kwasu oleinowego. Warto pamiętać, że kwasowość to parametr służący do określenia jakości oliwy, natomiast nie ma wpływu na jej smak. Niska kwasowość gwarantuje, że oliwę virgen wyprodukowano ze zdrowych, nieuszkodzonych oliwek, z zachowaniem najlepszych warunków na wszystkich etapach produkcji. Oliwę z oliwek dzielimy na następujące kategorie, których wyznacznikiem jest maksymalny poziom kwasowości:

  • Oliwa z oliwek virgen extra 0,8 %
  • Oliwa z oliwek virgen 2,0 %
  • Oliwa z oliwek 1,0 %

Oliwa z oliwek, podobnie jak wszystkie produkty naturalne, z upływem czasu stopniowo traci swe właściwości. Dlatego też, aby móc w pełni docenić walory oliwy, zalecane jest spożywanie jej przed upływem wskazanego terminu. Oliwę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w temperaturze 15-20ºC, z dala od źródeł ciepła, a także chronić przed światłem, powietrzem i wilgocią, aby nie straciła swoich wyjątkowych właściwości.

Kontynuuj
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.