Codzienna kawa może korzystnie wpływać na serce

Dobra wiadomość dla miłośników głębokiego espresso. Codzienna kawa może przynieść korzyści sercu. W nowym badaniu naukowcy stwierdzili, że ludzie, którzy pili jedną filiżankę kawy dziennie, mieli niższe ryzyko chorób serca niż ci, którzy w ogóle nie pili kawy.

Badanie na temat kawy z czasopisma Circulation

Badania, które zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation, spojrzały na ponad 500 000 dorosłych w 10 krajach europejskich. Uczestnicy byli pytani o swoje nawyki żywieniowe i wybory dotyczące stylu życia w ciągu 12 lat. Wyniki badań wykazały, że osoby pijące jedną filiżankę kawy dziennie miały o 20 procent niższe ryzyko rozwoju chorób układu krążenia w porównaniu z osobami niepijącymi kawy. Było to prawdą nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak palenie i nawyki ruchowe.

Co więc jest takiego w kawie, że może być dobra dla serca? Poprzednie badania sugerowały, że związki zawarte w ziarnach kawy zwane przeciwutleniaczami mogą pomóc w ochronie przed uszkodzeniami spowodowanymi stanem zapalnym lub utlenianiem (oba te czynniki są związane z chorobami serca). Dodatkowo, wykazano, że kofeina poprawia przepływ krwi.

Kawa może być kluczem do dłuższego, zdrowszego życia

Wykazano, że kawa oferuje wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru. W rzeczywistości, osoby pijące kawę mają do 20% niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia niż osoby niepijące kawy. Według badań, trzy filiżanki kawy dziennie mogą być częścią zdrowej diety dla większości dorosłych.

Korzystny wpływ kawy na zdrowie serca wynika w dużej mierze z jej naturalnych przeciwutleniaczy i właściwości przeciwzapalnych. Substancje te pomagają chronić komórki i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory. Co więcej, spożywanie kawy wiąże się również z poprawą czujności umysłowej, zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób Alzheimera i Parkinsona oraz obniżeniem szansy na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny.

Kawa – to właściwy wybór dla Twojego zdrowia

Wszyscy wiemy, że kawa zawiera kofeinę, a kofeina jest środkiem pobudzającym. Jednak umiarkowane spożycie kawy niesie ze sobą inne korzyści, niż tylko czujność umysłu.

Jak może pomóc kawa?

Kawa może pomóc Ci fizycznie. Na przykład, picie umiarkowanych ilości kawy może:

1) obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2;
2) zmniejszyć stan zapalny w całym organizmie;
3) pomóc chronić wątrobę przed chorobami;
4) zwalczyć depresję i poprawić nastrój;
5) pomóc w utracie lub utrzymaniu wagi poprzez pobudzenie metabolizmu i zwiększenie poziomu energii;
6) zwiększyć wytrzymałość fizyczną i kondycję;
7) zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych rodzajów raka, takich jak rak jelita grubego;
8) Chronić przed chorobą Parkinsona;
9) Pomagać w zmniejszeniu negatywnego wpływu na funkcjonowanie mózgu związanego z chorobą Alzheimera;

Kilka filiżanek dziennie? Nie ma problemu. Pamiętaj tylko, aby cieszyć się napojami kofeinowymi z umiarem dla optymalnych korzyści zdrowotnych (około 300 mg/dzień). A jeśli obecnie w ogóle nie pijesz kawy, możesz wypróbować zieloną herbatę lub kawę bezkofeinową. To świetne napoje, które wzbogacą wypoczynek przy ulubionym posiłku.

Skąd pochodzi kawa? Jak jest produkowana?

Kiedy Kawa smakowita jest niezdrowa? Kawa to napój przygotowany z palonych ziaren kawy, które są nasionami jagód rośliny Coffea – kawowca. Rodzaj Coffea występuje w tropikalnej Afryce (pochodzi z Etiopii i Sudanu) oraz na Madagaskarze, Komorach, Mauritiusie.

Krzewy kawowe są obecnie uprawiane w ponad 70 krajach, głównie w równikowych regionach Ameryki Łacińskiej, Azji Południowo-Wschodniej, Indii i Afryki. Dwie najczęściej uprawiane na świecie kawy to Arabica i Robusta. Dojrzałe owoce kawy zbiera się ręcznie; jest to pracochłonna metoda, odpowiednia dla małych gospodarstw lub miejsc, gdzie mechanizacja byłaby nieopłacalna.

Kawa zwykle jest importowana z innych krajów i bywa palona lokalnie, co pozwala uzyskać pełnię i głębię aromatu oraz smaku.

Kawa z cytryną – filiżanka zdrowia i szczęścia

Dla osób pijących kawę, dodanie cytryny do filiżanki może wydawać się dziwną kombinacją. Jednak w rzeczywistości istnieje kilka korzyści płynących z tego połączenia. Niektórzy ludzie uważają, że cytryna pomaga zwiększyć ich energię i poprawić nastrój. Przeciwutleniacze zawarte zarówno w kawie, jak i w cytrynach mogą również pomóc w poprawie funkcji poznawczych i ochronie przed chorobami. Dodatkowo, połączenie tych dwóch składników może wspomóc trawienie i sprzyjać utracie wagi. Więc następnym razem, gdy sięgniesz po swój poranny kubek, rozważ dodanie wyciśniętego soku z cytryny, aby uzyskać dodatkowe korzyści zdrowotne.

Korzyści z kawy z cytryną

Kawa z cytryną to popularny napój przygotowany przez dodanie świeżego soku z cytryny do czarnej kawy. Można go pić na ciepło lub na zimno, a wiele osób uważa go za orzeźwiający i pobudzający. Cytrusowy smak cytryny przecina gorycz kawy, tworząc zrównoważony napój, który jest zarówno smaczny, jak i energetyzujący. Witaminy zawarte w cytrynie mają również wiele korzyści zdrowotnych, w tym zwiększenie odporności, wspomaganie trawienia i poprawę wyglądu skóry.

Pamiętaj o zachowaniu umiaru, bo takie połączenie może być szkodliwe

Kawa z cytryną ma kilka minusów. Po pierwsze, może być dość kwaśna i może podrażnić Twój żołądek, jeśli wypijesz jej zbyt dużo. Po drugie, połączenie kawy i cytrusów może sprawić, że Twoje zęby z czasem staną się bardziej podatne na przebarwienia i odbarwienia. Po trzecie, jeśli do kawy z cytryną dodasz cukier, może on zniwelować zdrowe korzyści płynące z cytryny poprzez dodanie pustych kalorii. Wreszcie, picie napojów zawierających kofeinę, takich jak Kawa smakowita późno w ciągu dnia, może zakłócać poszczególne fazy snu.

Podsumowanie

Jeśli szukasz nowego sposobu, aby cieszyć się kawą, a jednocześnie uzyskać pewne korzyści zdrowotne, spróbuj dodać cytrynę do swojej filiżanki. Kawa z cytryną ma wiele potencjalnych korzyści. Dodanie cytryny do kawy może również pomóc w walce z zapaleniem i poprawić stan zdrowia skóry. Dodatkowo, orzeźwiająca kombinacja smakowa kawy i cytrusów może Ci posmakować.